Ülkemizde dünyaya gelen buzağıların ilk aylarda yaklaşık % 20’si kaybediliyor. Benzer tablo küçükbaş hayvanlarda da geçerlidir. Bunun nedeni ise aşı uygulamalarına yeterince önem verilmiyor olmasıdır. Oysa büyükbaş ve küçükbaş hayvan aşıları ile hayvanları pek çok hastalıktan korumak mümkündür.
Hayvan aşılarının neler olduğunu ve ne zaman yapılması gerektiğine dair bilgilere hemen göz atabilirsiniz.
Özellikle büyükbaş hayvan aşıları arasında en önemli olanlardan biri Şap aşısıdır. Aşısız olan anneden doğan buzağılara 2 haftalıkken bu aşının yapılması gerekir. Genel olarak da 2 aylıkken ilk uygulama, 3 aylıkken ikinci uygulama yapılmalıdır. Bu uygulamanın ardından hayat boyu 4 ila 6 ay boyunca şap aşısının uygulanması gerekir.
Brusella aşısı brusella hastalığından korunması için dişi hayvanlara uygulanır. Bu hastalık yavru atmaya neden olduğundan kısırlığın önlenmesi için de aksatılmaması gereken bir uygulamadır. Aynı zamanda hayvan aşıları dönemleri aksatılmamalı ve bu aşının 3 – 6 aylık dişi sığırlara yapılmasına dikkat edilmelidir. Göz damlası şeklinde uygulanır ve ikinci uygulama dişi hayvanların 1 yaşına geldiği dönemde yapılmalıdır.
Kene ve sokucu sinekler ile hayvanlara bulaşan nodüler ekzantemi hastalığına karşı mutlaka aşı uygulaması yapılmalıdır. Aşının ilkbahar mevsiminde yapılması gerekir. Ancak aşının uygulanması için hayvanların 3 aylıktan büyük olması ve hamile olmaması gerekir.
Hayvanlara yılda bir defa kuduz aşısının yapılması, kuduz hastalığından korunması açısından önemlidir. Çiftlik hayvanlarında kuduz aşısının yapılması için hayvanların 4-6 aylıktan büyük olması gerekir.
Hangi ilaç firması tarafından geliştirilen aşının tercih edildiğine bağlı olarak hayvan aşıları fiyatları değişiyor. Bu nedenle hayvan aşılarının fiyatlarına dair net bir rakamdan söz etmek yanıltıcı olacaktır.